3. elokuuta 2014

Peiliaihio

Newton-tyyppisen peilikaukoputken tärkeimmät osat ovat pääpeili, apupeili ja okulaari. Kaikki muu on mukana vain pitämässä näitä osia paikoillaan ja suunnattuna oikeaan paikkaan. Koska kaukoputken ominaisuudet riippuvat pitkälti sen pääpeilistä, joten päätin käyttää sen valintaan tarpeeksi aikaa.

Peilin rakentamiseen tarvittavavia lasiaihioita on tarjolla muutamia erilaista. Huokeammat aihiot on valettu tavallisesta ikkunalasista, ja niitä on saatavilla useasta alan verkkokaupasta. Kalliimmat mutta lämpöominaisuuksiensa puolesta paremmat borosilikaattilasit, kuten Duran- ja Pyrex-lasit ovat parempi vaihtoehto. Harmi että useimmat kansainväliset valmistajat tuntuvat keskittyvän vain suurten, ammattikäyttöön tarkoitettujen peiliaihoiden valmistamiseen.

Peiliaihion materiaaleista on käyty paljon keskustelua ja väittelyä puolesta ja vastaan. Borosilikaattilasien lämpölaajeneminen on paljon pienempää kuin tavallisella lasilla, ja sen takia tavallisesta lasista valmistetut peilit saattavat taipua ja menettää muotonsa peilin lämpötilan vaihdellessa sisätilojen lämpimästä kylmään ulkoilmaan.  Ikkunalasin hionta edellyttää myös enemmän tarkkaavaisuutta, jottei vääristymiä synny jo peiliaihion hionnan ja muotoilun yhteydessä.

Jossain vaiheessa keväällä päädyin pohtimaan lasiaihion valamista itse. Löysin tähän liittyen muutaman hyvän esimerkin. jossa muotoonsa leikatut lasilevyt ensin pinottiin päällekäin, jonka jälkeen ne sulatettiin yhdeksi aihioksi . Jos tällaisen prosessin saisi toimimaan, niin silloin aihioita voisi valaa kierrätyslasista omiin tarpeisiin mielin määrin. Mutta koska aika on kortilla ja haluan kovasti projektin valmistuvan vielä joskus, niin päädyin lopulta jättämään tämän ajatuksen toistaiseksi hyllylle ja tyytymään valmiisiin aihioihin.

Pitkien pohdintojen jälkeen päädyin etsimään 8", eli noin 200 mm halkaisijaltaan olevia peiliaihioita. Ulkomailta tilatessa painavan peiliaihion hintaan lisätään rahtikustannukset ja mahdollinen tullimaksu. Kustannuksia syntyy myös hiomajauheista, kiillotusmateriaaleista ja niiden postikuluista. Käytin useita viikkoja selatessa erilaisia pienempien yritysten kotisivuja ympäri maailmaa. Lopulta laskin, että yksittäisen peiliaihion ja tarvittavien materiaalien kustannukset ovat lähes samat kuin kotimaasta ostettuna, joten päädyin laittamaan viestiä Teknofokuksen Hannu Määttäselle. Häneltä sain peiliaihion ja kaikki tarvittavat hiomatarvikkeet samalla kertaa.



Nyt ylähyllyn ruutuvihkoon on muodostunut suunnitelma F:6 aukkosuhteen peilistä. Halkaisijaltaan 200 mm peilin polttoväliksi on tulossa 1200 mm, ja sen teoreettinen erotuskyky on 0,575 kaarisekuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti