27. elokuuta 2014

Karkeahiontaan valmistautuminen

Yksi hieno yksityiskohta ATM projekteissa on hionnassa käytettävät työkalut. Jos aikaisemmin oli tapana hankkia kaksi lasiaihiota, yksi peiliä ja yksi työkalua varten, niin nykyään tuntuu että työkaluna voi toimia melkein mikä tahansa sopivan muotoinen esine. Vaihtoehtoja on useita kipsi-tiilityökalusta aina metalliseen mutterityökaluun. Itse päädyin kahden työkalun taktiikkaan, jossa karkeahiontaan on oma työkalunsa ja hienohiontaan on oma työkalu. Hienohiontaa varten ajattelin valmistaa työkalun kipsistä, mutta karkeahionta edellyttää jotain hieman järeämpää.

Karkeahionnan tavoite on pohjimmiltaan vain rouhia peiliaihion pinnalle sopivan kokoinen kuoppa. Sain vinkin että tähän työhön soveltuu esimerkiksi teräksinen tai valurautainen metallikiekko, jonka halkaisija on noin 1/2 peiliaihion halkaisijasta. Raskaan metallikiekon oma paino helpottaa myös itse hiontaa, kun voimaa ei tarvitse käyttää niin paljoa työkalun painamiseen.

Pengoin ensin toiveikkaana oman kellarin ja ullakkokomeron läpikotaisin etsien sopivaa esinettä, mutta tuloksetta. Seuraavaksi kävin kiertämässä läpi pääkaupunkiseudun rautakaupat. Täällä totesin että sellaiset tuotteet mitkä omien mielikuvien mukaan aikaisemmin olivat metallia, ovat nykyään muovia. Viimeisenä oljenkortena suuntasin Kierrätyskeskuksen Uusix-vertaille, mutta metallityöpaja oli suljettu kesälomien vuoksi. Pihalla tapasin kaverin, joka oli joutunut palaamaan töihin jo etukäteen. Hänen mukaansa työkalun valmistaminen raudasta kyllä onnistuu, mutta vasta kun paja aukeaa virallisesti. Usean viikon jälkeen ei edelleenkään mitään tulosta.

Lopulta päädyin taas takaisin lähtöpisteeseen selaamaan mitä verkosta on saatavilla. Bingo, löysin vanhan vaa'assa käytetyn punnuksen myynti ilmoituksen. Ei muuta kuin reppu selkään ja vielä samana iltana pyörällä Lauttasaareen hakemaan punnus eläkkeellä olevalta pariskunnalta, jotka luopuivat vanhasta tavarastansa. Punnus oli aika huonossa kunnossa. Sen pinta oli ruostunut puhki ja siinä on aika paljon kolhuja, mutta hinta oli edullinen ja muutenkin vanhan kierrättäminen sopii tämän projektin arvoihin.


Punnus painaa viisi kiloa, ja sen halkaisija on yhdeksän senttimetriä. Lyhyen tarkastelun jälkeen se vaikutti oikein lupaavalta. Testasin vielä kotona varmuuden vuoksi että onhan punnus rautaa, ja kun magneetti kiinnittyi iloisesti napsahtaen sen kylkeen, niin oli aika ruveta miettimään työkalun puhdistusta.


Punnuksen pohja oli pahiten ruosteessa. Suuntasin taas työverstaalle ja hioin ensin kaikki ruostuneet kohdat niin puhtaaksi kuin vain pystyin 60 ja 120 hiomapaperilla. Tämän jälkeen kävin hakemassa apteekista pussillisen sitruunahappoa, ja annoin punnuksen pohjan liota hapossa vuorokauden.


Sitruunahappo toimii yllättävän hyvin ruosteenpoistossa. Lopputulos oli paljon parempi kuin uskalsin toivoa. Pohjasta tuli aivan kiiltävä, ja hioin vielä puhtaan metallin tasaiseksi. Pohjassa näkyy kyllä kolhujen aiheuttamia painaumia, mutta en usko että niistä on haittaa. Työkalua kuitenkin kierretään joka tapauksessa hionnassa jatkuvasti akselinsa ympäri. Täytyy vain olla tarkkana ettei punnus pääse kippaamaan, sillä se on aika korkea suhteessa halkaisijaan. Olisin tietysti toivonut että työkalun halkaisija on hieman isompi 20.5 cm peiliaihiolleni, mutta eiköhän tämä onnistu.

Tänään muuten vihdoin saapui tilaamani digitaalinen mittakello postissa. Tarkoituksenani on rakentaa seuraavaksi työkalu, jolla voi mitata peiliaihion pinnan tasaisuutta. Toinen tarvitsemani työkalu on sferometri, jolla voi mitata peilin kaarevuussädettä.

Näiden parissa jatketaan, 
Cheers

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti